دندانپزشکی کودکان
دندانپزشک اطفال و کودکان، یکی از 10 تخصص دندانپزشکی است که توسط آکادمی انجمن دندانپزشکی آمریکا به رسمیت شناخته شده است.
متخصص دندانپزشک کودکان به چه کسی گفته میشود؟
متخصص دندانپزشک کودکان یا پدودنتیست (pedodontist) یا پدیاتریک دنتیست (pediatric dentist) به دندانپزشک متخصصی گفته میشود که به ارزیابی، تشخیص و معالجه مشکلات دندانپزشکی اطفال از سنین نوزادی تا نوجوانی می پردازد.
دندانپزشک کودکان در رابطه با سلامت دندانهای شیری اطفال تا زمانی که بیفتند فعالیت میکنند. اهمیت این دندانهای شیری به این علت است که به بچهها اجازه جویدن درست غذا را میدهد و این خود موجب سلامت تغذیه کودک شده، همچنین این دندانها به تکلم کودک و حفظ فضای مورد نیاز برای رشد دندانهای دائمی کمک میکند.
در واقع متخصصان این رشته باید به گونهای آموزش ببینند که بتوانند درمانها و عملهای مختلف دندانپزشکی از قبیل بیهوشی، بیحسی و ارتودنسی دندان در بچه ها را به صورت تخصصی بر روی آنها اعمال کنند. یکی از مهمترین ویژگیها و ضروریات دندانپزشکی کودکان، تسلط بر بحث روانشناسی کودک است.
چرا دندانپزشکی کودکان اهمیت دارد؟
پایه و اساس سلامت دهان و دندان در هر فردی از کودکی آغاز میشود. زیرا در دوران کودکی میتوان باورها، عادات و سبک زندگی سالم در رابطه با سلامت دهان و دندان را به راحتی به کودکان آموزش داد تا بدین صورت از بروز مشکلات دهان و دندان پیشگیری کنیم.
· اهمیت حفظ دندانهای شیری
· اهمیت پیشگیری از پوسیدگی دندان کودکان
· اهمیت تجربه خوشایند دندانپزشکی
· اهمیت آموزشهای مرتبط با سلامت دهان و دندان کودک
دندانپزشکی کودکان چه خدماتی را ارائه میدهد؟
· آزمایشات سلامت دهان و دندان نوزدان
· مراقبتهای پیشگیرانه شامل تمیز کردن و درمانهای فلورایدی و نیز توصیههای تغذیهای
· مشاوره در رابطه با آداب اشتباه کودکان مانند مکیدن انگشت شصت
· ارزیابیها و درمانهای اولیه برای صاف کردن دندانها و اصلاح مشکلات ارتودنسی
· ترمیم نقصها یا پوسیدگیهای دندان
· تشخیص برخی شرایط دهان و دندان که میتوانند مرتبط با بیماریهایی مانند دیابت، اختلالات قلبی (مادرزادی)، کام شکاف دار، آسم، تب یونجه و اختلال بیش فعالی (کم توجهی) باشد.
· کنترل بیماریهای لثه و بیماریهایی مانند زخم معده
· درمان آسیبهای دهانی (شامل شکستگی دندان، افتادن یا لق شدن دندانها)
بهترین سن مراجعه کودک به دندانپزشک کودک
بهتر است در سن 4 سالگی اولین مراجعه کودک به دندانپزشک اطفال صورت بگیرد. در سن 6 سالگی برای ارزیابی الگوی صحیح رشد صورت و بایت کودک و روند درآمدن اولین دندان های دائمی نیز حتما باید به دندانپزشک مراجعه کرد. از آن به بعد ویزیت منظم به دندانپزشک بسته به سلامت و پیشرفت دهان کودک هر 6 ماه یا هر یکسال یک بار باید انجام شود.